Eerder maakte het Nederlands Dagblad al podcasts samen met de EO en Youth opwekking. Nu worden er eigen podcasts gemaakt waarin achtergrondverhalen bij artikelen én de kennis en kunde van eigen deskundigen naar voren kunnen komen. Joost Bastiaans, audio business developer bij Nederlands Dagblad, vertelt ons hierover het volgende: "De krantenlezer op zichzelf is wat ouder. Om een jongere doelgroep aan te trekken moet er ook crossmediaal gewerkt worden. Recent onderzoek toonde aan dat de gemiddelde podcastluisteraar best jong is. Nagenoeg de helft van alle podcastluisteraars is jonger dan 35 jaar, dit is de doelgroep waarin het Nederlands Dagblad graag publiek wil bereiken."
De eigen podcasts worden gemaakt in een geheel nieuwe studio in het pand van het Nederlands Dagblad. Binnen 15 weken is er van een lege ruimte gewerkt naar een complete studio!
"Dit was niet mogelijk zonder de goede voorbereiding, het verzamelen van alle apparatuur en het maken van interfaces op het kantoor van Triple Audio. Door de rust en kundigheid van de engineers van Triple Audio ontstond er een focus en werd de studio binnen de gestelde termijn gerealiseerd." - Joost Bastiaans
Bekijk hieronder hoe de installatie verlopen is.
Het voordeel van een studio op eigen werkvloer is dat er altijd de mogelijkheid is om op te nemen. Joost vond het belangrijk om een studio neer te zetten die de drempel tot opname zo laag mogelijk maakt voor de, soms atechnische, gebruikers. "Sommigen zien vooral een hoop apparatuur, terwijl het wel meevalt." De kabels zijn netjes weggewerkt en er staat maar één monitor waarop je alles kunt bedienen." Op deze monitor vind je een gebruiksvriendelijk userpanel, gemaakt met Pathfinder Core PRO. In deze interface zijn zowel het Axia iQs virtuele mengpaneel als de start/stop knoppen van de opname gemakkelijk te bedienen. Doordat alles in één scherm te bedienen is wordt de kans op het maken van fouten aanzienlijk verkleind.
De studio bij het Nederlands Dagblad heeft, naast de host van de podcast, plek voor vijf gasten. De microfoons van deze gasten, en die van de host, krijgen gelijk een laagje processing mee via de SOUND4 BIG VOICE die zich in de Centrale Apparaten Ruimte bevinden. Dankzij het 3-bands signaal pad en de ultrasnelle limiter kan de BIG VOICE een consistent, gelijkmatig en stabiel resultaat leveren zonder dat het hoorbaar is.
Daarnaast kan in de studio contact worden gelegd met buitenlandse journalisten uit bijvoorbeeld het Vaticaan, Afrika of Amerika door middel van de AeroAudio Bluetooth interface. Wanneer er een telefoon verbonden is kan er simpelweg gebeld worden om buitenlandse meningen of expertise in de podcast te kunnen verwerken. Deze manier van verbinden is voor de gebruikers appeltje eitje, iedereen heeft tegenwoordig wel een draadloos device met Bluetooth in huis. Vaak volgt de reactie
"Hé, ik weet hoe dat werkt!"
Zoals te zien in de Pathfinder userpanel kunnen de gebruikers op de knop 'Verwerk opname' klikken. Wanneer dit gedaan wordt begint er op de achtergrond een proces te lopen. Met behulp van OmniaTools wordt de signature processing van Nederlands Dagblad toegepast. De opname voldoet zo gelijk aan de luidheidsniveaus van de verschillende podcastplatformen. Hierna komt de verwerkte opname automatisch in de Google Drive terecht. De gebruiker hoeft alleen eventuele foutjes weg te knippen en er een begin en eind aan te plakken. Super simpel dus!
Samenvattend is deze nieuwe podcast studio een high-end opnamestudio in een gebruiksvriendelijk jasje.
Dat wil jij toch ook?
Vertel waar je behoefte aan hebt in een onderstaande contactformulier en we doen je een vrijblijvend aanbod.